لوتوس

معلومات عمومی

لوتوس

معلومات عمومی

قرص گیاهی منتازین

بصورت جویدنی و مکیدنی جهت درمان اختلالات گوارشی از جمله نفخ، یبوست و زخم معده فرموله شده است. پروانه و مجوز تولید این قرص پس از انجام ازمایشات رفرانس توسط وزارت بهداشت و درمان به ثبت رسیده است.

ماده موثره اصلی موجود در قرص منتازین ، شیرین بیان می باشد  که اثرات گوارشی آن از گذشته مورد توجه بوده است. تحقیقات اخیر نشان داده که فلاونوئید های موجود در ریشه گیاه شیرین بیان ( گلیسیریزین و ...) دارای اثر ضد هلیکوباکتر پیلوری هستند . این باکتری که از راه غذاهای آلوده (انتقال از راه دهان) وارد معده انسان میشود  ، اصلی ترین علت زخم  معده می باشد . بررسی های اخیر نشان داده است گلیسیریزین قادراست از بروز بدخیمی های معده نیز جلوگیری نماید.

قرص منتازین بنحوی فرموله شده است که با مکیدن قرص، اجزای موثره بتدریج ازاد شده و اثر بخشی بیشتری در سیستم گوارشی ایجاد می کند. منتازین دارای طعم مطبوعی است که مکیده شدن یا جویدن آن را مطلوب می نماید

شیرین بیان دارای اثرات شبه مینرالوکورتیکوئیدی است به این دلیل مصرف بیش از حد آن می تواند سبب افزایش فشار خون گردد. میزان شیرین بیان بکاررفته در قرص منتازین بمیزانی در نظر گرفته شده است که در دوز درمانی  احتمال بروز چنین عارضه ای وجود ندارد. در حالیکه مصرف ریشه شیرین بیان بصورت خام و غیر فرموله احتمال بروز این عارضه را بسیار بالا می برد.

درباره معده و دستگاه گوارشی

مشخصات بافت شناسی معده به شرح زیر می‌باشد:

طبقه مخاطی : سلولهای پوششی مخاط معده موکوس خنثی ترشح می‌کند. موکوس مترشحه بوسیله سلولهای پوششی لایه ضخیمی را در سطح سلولها تشکیل داده و آنها را از اثرات اسید معده محافظت می‌کند.

آستر مخاط : بافت همبند شلی است حاوی الیاف کلاژن، سلولهای لنفاوی و رشته‌های عضلانی صاف. غدد معدی نیز در آستر قرار دارند.

طبقه زیر مخاط : یک بافت همبند فیبر و الاستیکی است که مانند لایه زیر مخاط سایر نواحی لوله گوارش  با پیشروی در زیر طبقه مخاطی باعث پیدایش چینهای طولی می‌شود.

طبقه عضلانی : که در معده متفاوت از سایر قسمت های لوله گوارش بوده و از سه لایه عضلانی به صورت مورب در داخل ، حلقوی در وسط و طولی در خارج تشکیل شده است.

غدد معدی : غدد معدی در نایحه کاردیا و پیلور از نوع موکوسی هستند که ترشحات خود را به عمق چاله‌ها می‌ریزند. علاوه بر سلولهای موکوسی ، تعدادی سلول متمایز نشده و سلولهای ترشح کننده گاسترین نیز در دیواره این غدد دیده می‌شود.

سلولهای اصلی معدی آنزیمهای پپسین برای تجزیه پروتئینها، لیپاز برای تجزیه چربیها و رنین برای انعقاد شیر را سنتز و ترشح می‌کنند.

سلولهای کناری یا مرز نشین در تمام قسمتهای غدد معدی یافت می‌شوند. این سلولها حاوی تعداد زیادی میتوکندری هستند و مسئول ترشح اسید معده هستند. میزان ترشح اسید معده توسط اعصاب کولینرژیک ، هورمون گاسترین و هیستامین تحریک می‌گردد. این سلولها فاکتور داخلی معده را ترشح می‌کنند که باعث جذب ویتامین B12 می‌شود. در صورت عدم ترشح این فاکتور، جذب ویتامین B12 مختل شده و سنتز هموگلوبین صورت نمی‌گیرد و یک نوع کم خونی بوجود می‌آید.

سلولهای انترو اندوکرین در فوندوس معده قرار دارد و سروتونین را برای تحریک عضلات جدار معده و روده و در پیلور ، گاسترین را برای تحریک ترشح سلولهای کناری ترشح می‌کنند.

زخم گوارشی عبارت از زخمی است که در دیواره مخاطی معده، پیلور، دوازدهه یا مری ایجاد می شود. بر اساس محل بروز نامگذاری انجام می شود یعنی به صورت زخم معده، زخم دوازدهه یا مری ( زخم پپتیک)

بسته به این که علت زخم، هلیکو باکتر پیلوری یا مصرف داروهای NSAID باشد، نحوه ی تظاهر علائم بالینی و سیر طبیعی آن متفاوت خواهد بود. رویکردهای درمانی بسته به اینکه کدام یک از این دو عامل مسئول ایجاد زخم باشند، متفاوت هستند.

اوایل دهه 1980 میلادی، دو پزشک استرالیایی به نامهای دکتر وارن (Waren) و دکتر مارشال(Marchall) که بر روی نمونه هایی از بافت معده تحقیق می کردند، موفق به کشف یک باکتری در مخاط نیمه تحتانی معده شدند. نقش دقیق این باکتری که آنها نام آن را کمپیلو باکترپیلوری(Campylo bacter) گذاشتند مشخص نبود. این دو محقق کشف نمودند که وقتی عفونت با این باکتری در معده وجود داشته باشد، همیشه همراه با التهاب میکروسکوپی مخاط معده می باشد که به آن اصطلاحا گاستریت گفته می شود.این دو دانشمند بااین کشف تحولی بزرگی در پزشکی ایجاد کردند و بخاطر آن موفق به دریافت جایزه نوبل شدند.  اخیرا دانشمندان نام این باکتری را عوض کردند و نام آن را هلیکوباکترپیلوری و یا به اختصار H.pylori گذاشتند

قرص گیاهی رازین

یکی از محصولات دارویی شرکت داروسازی ابن ماسویه می باشد. ترکیبات گیاهی موجود در این قرص دارای اثرات استروژنیک می باشد، و به این لحاظ در تنظیم اختلالات هورمونی بانوان موثراست.

موارد کاربرد قرص رازین: بهبود دردهای دوران قاعدگی، کاهش علائم یائسگی ، افزایش شیر مادران.

نحوه مصرف : هر هشت ساعت دو قرص مکیده یا جویده گردد

موارد منع مصرف : این دارو در دوران بارداری ، همینطور در افراد مبتلا به بیماری صرع منع مصرف دارد

 نحوه مصرف قرص رازین برای بهبود دردهای پیش از قاعدگی (PMS) :

-  یک هفته پیش از شروع قاعدگی (روزی دو عدد صبح، دوعدد ظهر، دو عدد شب) تا شروع خونروی

نحوه مصرف قرص رازین برای بهبود شیر دهی :

-  روزی دو عدد صبح، دوعدد ظهر، دو عدد شب بمدت یک تا دو ماه، تا زمانی که میزان شیر مادر بحد مطلوب برسد.

نحوه مصرف قرص رازین برای بهبود عوارض یائسگی :

-  روزی دو عدد صبح، دوعدد ظهر، دو عدد شب به مدت سه ماه

رازیانه :

رازیانه یک گیاه علفی و معطر است که از نظر ظاهری شبیه شوید  می باشد.
دیوسکورید (پزشک و گیاه شناس یونانی، قرن اول میلادی) رازیانه  را افزاینده شیر مادران مدر و مقوی معده و باد شکن (میوه رازیانه) و قائده آور(برگ رازیانه) دانسته است. 
گیاه رازیانه در گرگان، آذربایجان، مازندران، کرمان، کردستان بطور خودرو وجود دارد. 
فیتواستروژن ها:

فیتواستروژن ها ترکیبات غیر استروئیدی موجود در برخی از گیاهان مانند رازیانه، سویا، قهوه، شیرین بیان و.... هستند. این ترکیبات می توانند با رسپتورهای استروژنی موجود در بدن انسان باند شده و اثرات مشابه با ترکیبات استروژنی آندوژن در افراد مصرف کننده این گیاهان ایجاد نمایند. این ترکیبات شباهت ساختاری با استرادیول دارند. این شباهت سبب میشود با خوردن این مواد اثرات آگونیستی یا آنتاگونیستی استروژنی در فرد مصرف کننده ایجاد گردد.

از سال 1926میلادی که دانشمندان این ترکیبات و اثرات آنها را شناسایی کردند تا امروز بررسی های زیادی بر عملکردهای این دسته ترکیبات شده است، از جمله اثر تنطیم کنندگی فیتواستروژن ها بر چربی خون و دانسیته استخوانی در زنان یائسه، اثرات مثبت این ترکیبات در کنترل سرطان پروستات، و اختلالات قلبی عروقی و بیماری های مغز و اعصاب. فیتواستروژن ها در دسته بزرگی از ترکیبات شیمیایی گیاهی بنام ترکیبات پلی فنولیک جای می گیرند. ایزوفلاون ها، فلاونوئید ها ، لیگنان ها و کومستان ها چهار گروه از پلی فنلها هستند که دارای بیشترین اثرات استروژنی می باشند. جایگاه فعال این ترکیبات برای گیرنده های استروژنی عبارتند از حلقه فنلی،  حلقه ایزوفلاونی.

فیتواستروژن ها مانند استروژن های آندوژن وزن ملکولی کوچکی دارند  (MW=272)  و فاصله بین گروه های هیدروکسیل در ایزوفلاون ها مشابه با استروژن های آندوژن است. به این ترتیب قابلیت اتصال را گیرنده استروژن بخوبی پیدا می کنند.

فیتواستروژن ها علاوه بر اتصال به رسپتورهای استروژنی ، توانایی القا یا مهار آنزیم های دخیل در روند سنتز استروژن ها را نیز دارند و قادر به تغییر درغلظت سرمی استروژن های آندوژن نیز می باشند ، ویژگی دیگر این ترکیبات تحریک سنتز گلبولین باند شونده به هورمن های جنسی در پلاسمای خون است (SHBG).  با این ویژگی این مواد می توانند بر فراهمی زیستی هورمن های جنسی اثر بگدارند .

بطور تئوری گفته میشود دوز های بسیار بالای فیتواستروژن ها در مردان سبب اختلال در محور هیپوتالاموس – هیپوفیز – گناد میشود ولی این امر در بالین ثابت نشده است. فیتواستروژن ها اثری بر میزان اسپرم و موتیلیتی آن در آقایان ندارد. برخی از تحقیقات نشان دهنده اثر مهاری فیتواستروژن ها بر سرطان پستان در زنان است.زوفلاون های  رازیانه  عبارتند از :a-pinene, myrcene, fenchone, trans-anethole, methyl chavicol, limonene, 1,8-cineole and anisic aldehyde.

فیتواستروژن های موجود در سایر گیاهان عبارتند از:

ایزوفلاون های سویا  عبارتند از :genistin, daidzin, glycitin, genistein, daidzein, and glycitein

مطالبی در باره سیستم گنادی در زنان:تخمدان پلی کیستیک چیست؟

تخمدان پلی کیستیک یکی از بیماریهای شایع خانمها به خصوص در سنین جوانیست. حدود 30 درصد از افراد در سنین باروری به این بیماری مبتلا می شوند . علت این بیماری اختلالات غدد مترشحه درون ریز است ، به خصوص اختلالاتی که در آنها افزایش هورمونهای مردانه (آندروژنها) دیده می شود .
افزایش آندروژنها می تواند به علت افزایش ترشح هورمونها از تخمدان یا غدد فوق کلیه باشد که سبب پر مویی، چرب شدن پوست و آکنه یا جوش به درجات مختلف می شود این علایم معمولا پیشرفت کندی داشته و شدت کمتری نسبت به سایر مشکلات هورمونی مانند مشکلات غدد فوق کلیوی و بدخیمی ها دارند.

حدود 50-40 درصد مبتلایان به کیست تخمدان چاق هم هستند!

از دیگر نشانه های این بیماری ضایعات پر رنگ پوستی است که به رنگ قهوه ای هستند و بیشتر در مناطق گردن ، زیر بغل و کشاله ران دیده می شوند .

چگونه کیست تخمدان را درمان کنیم ؟!

بیشتر مبتلایان به تنبلی تخمدان از سه چیز شاکی هستند :
1. پر مویی
2. آکنه
3. عدم تخمک گذاری یا تخمک گذاری بی موقع که باعث ناباروری می شود.

بیشتر پزشکان برای درمان پرمویی از قرصهای ضد بارداری و داروهای دیگر(مانند اسپیرونولاکتون) استفاده می کنند. حداقل زمان لازم برای مشاهده آثار درمانی حدود 6 ماه است. گاهی هم کیستهای بزرگ علائمی مانند دل درد شدید و ناگهانی (شبیه آپاندیسیت ) ایجاد می کنند و یا ممکن است در داخل شکم پاره شوند که نیاز به عمل فوری جراحی دارند.

توجه به نکته لازمست که با این درمان، آن دسته از موهای زائدی که مدت های طولانیست که رشد کرده اند و ضخامت زیادی دارند ، به درمان طبی پاسخ نمی دهند و باید با روشهای فیزیکی(مثل درمان با لیزر یا موبرها ) آنها را از بین برد.

تنبلی تخمدان چیست؟

یائسگی زودرس، توقف رشد تخمدان ها و قاعدگی ۲ الی ۳ ماه یک بار از جمله موارد تنبلی تخمدان است.

گاهی دختران به دلیل نبودن محرکی برای رشد تخمدان از سوی مغز، عادت ماهیانه نمی شوند که به آن آمنوره می گویند و عده ای دیگر با این که تخمدان دارند، ولی سلول های تولیدمثل در آنها شکل نیافته و در نتیجه اوایل بلوغ یا پس از چند سال با قطع ناگهانی قاعدگی مواجه می شوند که به آن یائسگی زودرس گفته می شود که می تواند به دلیل ژنتیک، جراحی یا اشعه درمانی باشد.

دیر یا زود قاعده شدن دختران می تواند یکی از علائم تنبلی تخمدان محسوب شود. اگر دختران هنگام قاعدگی اختلال خونریزی نداشته باشند، ولی دائم در حال چاق شدن باشند مراجعه به پزشک غدد یا متخصص زنان ضرورت دارد، چون یکی از دلایلی که باعث ایجاد تخمدان های پلی کیستیک می شود بیماری ای به نام مقاومت به انسولین است.

لکه بینی نیز می تواند از علائم تنبلی تخمدان باشد. گاهی لکه بینی ها می تواند به دلیل نقص تولید پروژسترون یا جسم زرد باشد که پیش از قاعدگی رخ می دهد و از مشکلات هورمونی محسوب می شود، ولی لکه بینی های پس از قاعدگی می تواند بر اثر کمبود هورمون استروژن باشد که پولیپ داخل رحم یا فیبروم را به همراه خواهد داشت.

ضعف‌ عمومی‌

ضعف‌ عمومی‌ یک‌بیماری‌ نیست‌ بلکه‌ یک‌ شکایت‌ است‌و می‌تواند شکایت‌ آغازین‌ هر بیماری‌باشد. برخورد صحیح‌ و مناسب‌ کادر پزشکی با بیماری‌ که‌ با این‌ شکایت‌ به‌ درمانگاه‌ مراجعه‌ می‌کند موجب‌جلوگیری‌ از صرف‌ وقت‌ و هزینه‌ ومراجعه‌ بی‌مورد به‌ پزشکان گوناگون‌ می‌شود،بخصوص‌ در جاهایی‌ که‌ دسترسی‌ به امکانات تخصصی ‌‌ آسان‌ نیست‌ باعث‌ می‌شود که‌بیمار سریعتر به‌ پزشک‌ یا متخصص ارجاع‌ داده‌شود تا از عوارض‌ تأخیر در درمان‌مصون‌ بماند.

خستگی‌ یکی‌ از شایع‌ترین‌نشانه‌هایی‌ است‌ که‌ بیمار به‌ خاطر آن‌به‌ پزشک‌ و مراکز بهداشتی‌ درمانی‌مراجعه‌ می‌نماید. خستگی‌ احساسی‌است‌ که‌ توسط بیمار و به‌ صور مختلف‌از جمله‌: بی‌حالی‌، کسالت‌ و زود خسته‌شدن‌، فقدان‌ انگیزه‌ و نیرو، ازدست‌دادن‌ میل‌ و علاقه‌ به‌ کارهای‌روزمره‌ شادابی‌ کم‌ یا احساس‌ یأس‌ وناامیدی‌ بیان‌ می‌شود; همچنین‌ به‌صورت‌ احساس‌ باطنی‌ ضعف‌ و میل‌شدید به‌ استراحت‌ یا خوابیدن‌ نیز بیان‌می‌گردد.

علت خستگی مفرط و راه های غلبه بر آن ها :

 ۱-  خواب ناکافی

یکی از شایع ترین دلایل خستگی، کم خوابی است. بنابر آمار موسسه ملی سلامت آمریکا، ۷۰ میلیون نفر از آمریکاییها از کمبود خواب مزمن رنج می برند.

راه حل: هر شب ۷ الی ۸ ساعت بخوابید.
۲- قطع تنفس در خواب (
Sleep Apnea)

بعضی افراد با این که شبانه ۸ ساعت یا بیشتر هم می خوابند، باز هم در طول روز خسته اند. Sleep Apnea در واقع قطع موقتی تنفس در خواب است که مدت چندین ثانیه طول می کشد. هر بار که شما دچار این حالت می شوید برای لحظاتی از خواب بیدار می شوید و ممکن است خود شما هم از این بیدار شدن های کوتاه اطلاعی نداشته باشید.

راه حل: در صورت اضافه وزن،  وزن خود را کم کنید، سیگار را ترک کنید.
۳- غدای ناکافی

تغذیه ناکافی هم یکی دیگر از دلایل خستگی است. همچنین خوردن غذاهای اشتباه! می تواند چنین مشکلی ایجاد کند. اگر شما روز خود را با خوردن شیرینیجات شروع می کنید، گلوکز خون شما به سرعت افزایش می یابد و به همان سرعت نیز پایین می آید در نتیجه شما پس از مدت کوتاهی احساس کسالت و خستگی می کنید.

راه حل: همیشه یک صبحانه کامل بخورید. سعی کنید صبحانه شما شامل پروتئین و کربوهیدرات های کمپلکس باشد مانند تخم مرغ و غلات. این ترکیب غذایی یک منیع انرژی است که به تدریج در اختیار سلول های بدن شما قرار می گیرد.
۴- کم خونی (
Anemia)

آنمی یکی از دلایل خستگی در خانم هاست و زمانی اتفاق می افتد که اکسیژن کافی توسط گلبول های قرمز در اختیار سلول های بدن قرار نمی گیرد. آنمی با یک تست خون ساده قابل تشخیص است.

راه حل: درمان آنمی به علت ایجاد کننده آن بستگی دارد. مثلا آنمی کمبود آهن(Iron Deficiency Anemia) با کمک مکمل غذایی آهن یا غذاهای دارای آهن مانند گوشت، جگر، لوبیا و … درمان می شود.
۵- افسردگی

افسردگی علاوه بر اینکه بر روی روان اثرات سوء می گذارد، بلکه باعث اختلالات فیزیکی مانند خستگی، سردرد و بی میلی جنسی می شود. اگر به مدت ۲ هفته یا بیشتر به این علایم دچار شدید، احتمالا به افسردگی دچار شده اید.

افسردگی به خوبی به روان درمانی و دارو پاسخ می دهد. برای درمان حتما به پزشک مراجعه کنید.
۶- کم کاری تیروئید (
Hypothyroidism)

تیروئید یکی از غدد درون ریز بدن است که در گردن و جلوی حنجره واقع شده است. این غده متابولیسم و سوخت و ساز بدن را کنترل می کند. هنگامی که فعالیت این غده کم می شود شما دچار خستگی و کسالت می شوید.

راه حل: یک تست خون می تواند کم بودن هورمون های تیروئید شما را تایید کند. هورمون های سنتتیک که توسط پزشک شما تجویز می شوند به راحتی متابولیسم بدن شما را به حالت عادی بر می گردانند.
۷- خوردن کافئین زیاد

همه ما می دانیم که خوردن کافئین باعث افزایش هوشیاری و تمرکز می شود. اما محققان به این نتیجه رسیده اند که خوردن مقادیر زیاد مواد غذایی حاوی کافئین ممکن است باعث ایجاد خستگی شود.

راه حل: از خوردن قهوه، چای، شکلات و داروهای حاوی کافئین به مقدار زیاد پرهیز کنید.
۸- عفونت پنهان مجرای ادرار

معمولا عفونت مجرای ادرار با علائمی چون سوزش ادرار و احساس ادرار فراوان داشتن شناخته می شود. اما این عفونت بعضی وقت ها هیچ علامتی غیر از خستگی ندارد.

راه حل: یک تست ادرار می تواند وجود یا عدم وجود این عفونت را تایید کند. با پزشک خود مشورت کنید. این عفونت وخستگی ناشی از آن به راحتی در عرض یک هفته از بین می رود.
۹- دیابت

در افراد دیابتی گلوکز در خون باقی می ماند و توسط سلول ها استفاده نمی شود و به انرژی تبدیل نمی شود.در نتیجه بدن به کمبود انرژی و خستگی دچار می شود. برای آگاهی از علائم دیابت به این پست مراجعه کنید.

راه حل: برای تایید ابتلا یا عدم ابتلا به دیابت به پزشک مراجعه کنید. این بیماری نیز قابل کنترل است.
۱۰- بیماری های قلبی

بیماری های قلبی خصوصا در سنین بالا باعث ایجاد خستگی حتی در حین انجام کارهای ساده روزانه می شوند.

راه حل: مشورت با پزشک و استفاده مرتب از داروهای تجویز شده و تغییراتی در سبک زندگی، باعث تحت کنترل در آمدن بیماری های قلبی می شوند.
۱۱- حساسیت های غذایی

بسیاری از پزشکان بر این عقیده اند که آلرژی به بعضی مواد غذایی می تواند باعث خواب آلودگی و خستگی شود. چنانچه پس از خوردن بعضی مواد غذایی خاص دچار کسالت می شوید، احتمال حساسیت به آن ماده غذایی را در نظر بگیرید.

راه حل: می توانید با پزشک خود مشورت کنید و یا اینکه از خوردن مواد غذایی که این حالت را در شما به وجود می آورند خودداری کنید.
۱۲- سندرم خستگی مزمن (
Chronic Fatigue Syndrome)

چنانچه خستگی شما بیش از ۶ وجود داشته و شدت خستگی شما به حدی است که از عهده کارهای روزانه خود بر نمی آیید، احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد. شایع ترین علامت این بیماری، خستگی شدید و دائم بدون علت خاص است.

راه حل: مشورت با پزشک و انجام دادن بعضی تمرینات بدنی خاص و تغییراتی در سبک زندگی باعث بهبودی می شود.
راه حلی سریع برای خستگی های متوسط

چنانچه شما به خستگی متوسط که هیچ دلیل خاص پزشکی برای آن پیدا نشده است دچارید، ممکن است ورزش کردن یک راه حل خوب باشد. یک پیاده روی  یا دوچرخه سواری ۲۰ دقیقه ای به مدت ۳ روز در هفته راه بسیار مناسبی برای غلبه بر خستگی است.

 نکاتی‌ که‌ در جهت‌تشخیص‌ و درمان‌ صحیح‌ و به‌موقع‌ علت‌ ضعف‌ باید موردتوجه‌ کادر درمانی قرارگیرندعبارتند از:

۱ – گرفتن‌ شرح‌ حال‌ دقیق‌ و کامل‌از بیمار که‌ زمان‌ شروع‌ و کیفیت‌ آن‌ درطول‌ روز – ارتباط آن‌ با ماده‌ غذایی‌خاص‌ – سابقه‌ بیماری‌ قبلی‌ – سابقه‌زایمان‌ و… باید به‌ دقت‌ سؤال‌ شود.

۲ – انجام‌ معاینات‌ لازم‌ مانندگرفتن‌ فشارخون‌، درجه‌ حرارت‌ و بایدبه‌ سایر علایم‌ همراه‌ نیز توجه‌ کرد.
 

 به‌ طور مثال‌ مشاهده‌ موهای‌ زبر،ریزش‌ یک‌ سوم‌ خارجی‌ ابروها، صدای‌خشن‌، حالت‌ خمیری‌ پوست‌ به‌ نفع‌کم‌کاری‌ غده‌ تیروئید می‌باشد و یاافزایش‌ ضربان‌ قلب‌، لرزش‌، موهای‌نازک‌، کف‌ دست‌های‌ گرم‌ و مرطوب‌ به‌نفع‌ پرکاری‌ تیروئید است‌; همچنین‌رنگ‌ پریدگی‌ پوست‌ و ملتحمه‌ حاکی‌از وجود کم‌ خونی‌ است‌.

زبان‌ صاف‌ وشفاف‌ و ترک‌ خوردگی‌ کنار لبها نشانه‌کمبود ویتامین‌ها می‌باشد. بیماری‌ که‌ باخارش‌ مراجعه‌ می‌کند و در معاینه‌ کبدبزرگی‌ دارد که‌ ممکن‌ است‌ همراه‌ بازردی‌ یا بدون‌ زردی‌ باشد نشانه‌هپاتیت‌ است‌.

مشاهده‌ کبودی‌ پوست‌بدن‌ که‌ گاهی‌ همراه‌ با رنگ‌ پریدگی‌است‌ دلیل‌ کمبود پلاکت‌ است‌ که‌ممکن‌ است‌ که‌ بخشی‌ از یک‌ اختلال‌خونی‌ باشد.

وجود تب‌ یک‌ بیماری‌عفونی‌ را مطرح‌ می‌کند و یا پایین‌ بودن‌فشارخون‌ همراه‌ با تغییر رنگ‌ پوست‌نشانه‌ نارسایی‌ غده‌ فوق‌ کلیوی‌ است‌.به‌ هر حال‌ بیماری‌ که‌ با ضعف‌ عمومی‌مراجعه‌ می‌کند از زمان‌ ورود بیمار ومشاهده‌ او تا پایان‌ معاینه‌ بالینی‌می‌توان‌ حدس‌ هایی‌ زد و برای‌ اطمینان‌می‌توان‌ از آزمایش‌های‌ مختلف‌ کمک‌گرفت‌.
    ۳ – تهیه‌ نمونه‌ آزمایشگاهی‌ درصورت‌ لزوم‌ مانند تهیه‌ نمونه‌ خلط،مدفوع‌، لام‌ خون‌، آزمایش
کامل‌ ادرار وخون‌
    ۴ – تشخیص‌ بیماری‌ بر اساس‌شرح‌ حال‌ و معاینات‌ و با توجه‌ به‌بیماری‌های‌ شایع‌ در منطقه‌
    ۵ – آموزش‌ موارد بهداشتی‌ موردنیاز به‌ بیمار و اطرافیانش‌
    ۶ – ارجاع‌ به‌ پزشک‌ در صورت‌لزوم‌
    ۷ – پیگیری‌ صحیح‌ و به‌ موقع‌بیمار.
   

علل‌ خستگی‌:
 

خستگی‌ ناشی‌ از کارهای‌ زیادروزانه‌ یا فعالیت‌ جسمی‌ مداوم‌ امری‌طبیعی‌ است‌. خستگی‌ ممکن‌ است‌ دراثر استرس‌های‌ طولانی‌ مدت‌ هیجانی‌یا فشارهای‌ عصبی‌ نیز به‌ وجود آید; درچنین‌ شرایطی‌ چون‌ علت‌ خستگی‌معمولا برای‌ بیمار روشن‌ است‌، لذا ندرتا به‌ پزشک‌ مراجعه‌ می‌کند، باوجود این‌ خستگی‌ مزمن‌ یک‌ حالت‌طبیعی‌ نیست‌.
   

مهمترین‌ علل‌ خستگی‌مزمن‌:
    الف‌ – خستگی‌ با منشأ روانی‌ (۸۰درصد علل‌):
    ۱ – اضطراب‌ و استرس‌
    ۲ – افسردگی‌
    ب‌ – خستگی‌ با منشأ جسمی‌ (۲۰درصد علل‌):
    ۱ – بیماری‌های‌ عفونی‌(بیماری‌های‌ تب‌ دار مانند تب‌مالت‌،سل‌، ایدز یا بیماری‌های‌ وابسته‌ به‌ایدز، سندروم‌ خستگی‌ بعد ازبیماریهای‌ ویروسی‌).
    ۲ – اختلالات‌ متابولیک‌ و غدددرون‌ریز: کم‌ کاری‌ تیروئید، پرکاری‌غده‌ پاراتیروئید، کم‌کاری‌ هیپوفیز،پایین‌ بودن‌ قند خون‌، دیابت‌، اورمی‌،کمبود پتاسیم‌ در خون‌، کمبود سدیم‌.
    ۳ – اختلالات‌ خونی‌: آنمی‌، کم‌خونــی‌، لنفــوم‌ ولوسمی‌ (سرطانهای‌خون‌)
    ۴ – بیماری‌های‌ کلیوی‌ :نارسایی‌حاد کلیه‌ – نارسایی‌ مزمن‌ کلیه‌
    ۵ – بیماری‌های‌ کبدی‌ :هپاتیت‌حاد، هپاتیت‌ مزمن‌ و سیروز کبدی‌(چروک‌ شدن‌ کبد یا از کارافتادن‌ کبد).۶ – بیماری‌های‌ التهابی‌: بیماری‌های‌بافت‌ همبند، بیماری‌های‌ التهابی‌ روده‌
    ۷ – بیماری‌های‌ ریوی‌ مزمن‌
    ۸ – بیماری‌های‌ قلبی‌ عروقی‌ مزمن‌
    ۹ – سرطان‌ها
    ۱۰ – سندرم‌ خستگی‌ مزمن‌
    ۱۱ – بیماری‌های‌ عضلانی‌ – عصبی‌
    ۱۲ – علل‌ متفرقه‌: مصرف‌داروهایی‌ مانند آنتی‌ هیستامین‌ها، آرام‌بخش‌ها، داروهای‌ روانپزشکی‌،داروهای‌ ضدفشارخون‌ و سؤ مصرف‌داروها – الکلیسم‌ (مصرف‌ الکل‌) -درد مزمن‌ – کار بیش‌ از حد – زایمان‌ -رژیم‌های‌ غذایی‌ نادرست‌.
    
    نتیجه‌گیری‌:

 - به‌ طور خلاصه‌ نتیجه‌ می‌گیریم‌که‌ از شرح‌ حال‌ بیماران‌ مبتلا به‌خستگی‌ مطالب‌ زیادی‌ را می‌توان‌ به‌دست‌ آورد، شایعترین‌ علت‌ خستگی‌منشأ روانی‌ داشته‌ و در اثر اضطراب‌،عصبانیت‌ یا منازعات‌ مزمن‌ به‌ وجودمی‌آید، لذا یک‌ بررسی‌ دقیق‌ ازوضعیت‌ روحی‌ روانی‌ بیمار و زندگی‌وی‌ الزامی‌ است‌; همچنین‌ یک‌ علت‌ایجاد خستگی‌ واکنش‌های‌ افسردگی‌است‌ که‌ با ضعف‌، بی‌اشتهایی‌، کاهش‌وزن‌، فقدان‌ احساس‌، بی‌ خوابی‌،گوشه‌گیری‌، فقدان‌ میل‌ و انگیزه‌ درانجام‌ کارهای‌ روزانه‌ و خودکم‌بینی‌همراه‌ می‌باشد.

بیماران‌ مبتلا به‌ خستگی‌ناشی‌ از اضطراب‌ به‌ طور کلی‌ موقع‌رفتن‌ به‌ بستر و همچنین‌ هنگام‌بیدارشدن‌ در صبح‌ خسته‌ هستند. به‌نظر می‌رسد خستگی‌ ناشی‌ از علل‌روانی‌ در طول‌ روز کاهش‌ یابد.

بسیاری‌ از بیماران‌ اظهار می‌دارند که‌همیشه‌ خسته‌ بوده‌ و هر قدر استراحت‌می‌کنند یا می‌خوابند خستگی‌ آنهابرطرف‌ نمی‌شود و استراحت‌ به‌ آنهانیرو نمی‌بخشد. معمولا بررسی‌ بیشترمشخص‌ می‌کند که‌ خستگی‌ به‌ طورقابل‌ ملاحظه‌ای‌ نوسان‌ دارد طوری‌ که‌در یک‌ زمان‌ احساس‌ خستگی‌ می‌کندو در زمان‌ دیگر که‌ فقط چند دقیقه‌طول‌ می‌کشد احساس‌ نیرو می‌نماید وقادر است‌ همه‌ وظایف‌ محوله‌ را بخوبی‌انجام‌ دهد; سردرد، دردهای‌ عضلانی‌ وضعف‌ به‌ طور شایع‌ همراه‌ با خستگی‌مشاهده‌ می‌شوند.

خستگی‌ ناشی‌ ازبیماری‌های‌ جسمی‌ به‌ صورت‌ کاهش‌فعالیت‌، استراحت‌ و خواب‌ تظاهرمی‌کند. احتمالا بیمار هنگام‌ صبح‌ بدون‌خستگی‌ از خواب‌ برمی‌خیزد ولی‌فعالیت‌ کمتر از کار معمولی‌ وی‌ راخسته‌ می‌کند. انکار یا کم‌ اهمیت‌شمردن‌ خستگی‌ در بیماری‌ که‌ خسته‌به‌ نظر می‌رسد و یا طبق‌ اظهارات‌ افرادخانواده‌، کسل‌ و خسته‌ شده‌ است‌،معمولا نشانه‌ یک‌ بیماری‌ عضوی‌ است‌تا یک‌ اختلال‌ روانی‌.

 بیماری‌ که‌ در ظاهر رنگ‌ پریده‌،زرد و بیمارگونه‌ است‌ و به‌ نظر خسته‌ وفرسوده‌ می‌آید و دارای‌ گونه‌های‌فرورفته‌ و پشت‌ خمیده‌ است‌، احتمالایک‌ بیماری‌ عضوی‌ دارد. در تمام‌بیماران‌ انجام‌ یک‌ معاینه‌ عمومی‌ وکامل‌ و بخصوص‌ معاینه‌ عصبی‌ الزامی‌است‌. اقدامات‌ تشخیصی‌ (مثل‌شمارش‌ سلول‌های‌ خونی‌،سدیمانتاسیون‌، کامل‌ ادرار، تست‌های‌بیوشیمیایی‌، تست‌های‌ تیروئید، قندخون‌، رادیوگرافی‌ سینه‌، نوار قلب‌ و درصورت‌ لزوم‌ بررسی‌ از نظر ایدز وبیماری‌های‌ بافت‌همبند) جهت‌ردکردن‌ علل‌ عضوی‌ بیماری‌ الزامی‌است‌. در صورتی‌ که‌ علت‌ عضوی‌خاصی‌ مشخص‌ شد بیمار را تحت‌نظرگرفته‌ تا زمانی‌ که‌ بتوان‌ با دلیل‌، وجودیک‌ بیماری‌ عمومی‌ را رد نمود. اگراقدامات‌ تشخیصی‌ اولیه‌ در بیماری‌ که‌غیر از خستگی‌ مشکلی‌ ندارد منفی‌باشد معمولا خستگی‌ منشأ روانی‌ دارد.لازم‌ است‌ خستگی‌ از ضعف‌ عضلانی‌که‌ به‌ صورت‌ کاهش‌ قدرت‌ یک‌ یا چندعضله‌ (به‌ صورت‌ فلج‌ کامل‌ یا ناقص‌)بروز می‌نماید و می‌تواند ناشی‌ ازبیماری‌ عضله‌، سیستم‌ عصبی‌ یااختلالات‌ الکترولیتی‌ باشد افتراق‌ داده‌شود.

 بنابراین‌ همکاران توجه کنند که هر بیماری‌ که‌با شکایت‌ ضعف‌ عمومی‌ مراجعه‌ کرد،باید به‌ دقت‌ به‌ سخنانش‌ گوش‌ داد و باحوصله‌ شرح‌ حال‌ گرفت‌ و سپس‌ درصورت‌ نیاز اقدامات تشخیصی و درمانی را انجام داد و در صورت نیاز به متخصص مربوطه ارجاع داد.

 ۱ – گرفتن‌ شرح‌ حال‌ دقیق‌ و کامل‌از بیمار که‌ زمان‌ شروع‌ و کیفیت‌ آن‌ درطول‌ روز – ارتباط آن‌ با ماده‌ غذایی‌خاص‌ – سابقه‌ بیماری‌ قبلی‌ – سابقه‌زایمان‌ و… باید به‌ دقت‌ سؤال‌ شود. 
 ۲ – انجام‌ معاینات‌ لازم‌ مانندگرفتن‌ فشارخون‌، درجه‌ حرارت‌ و بایدبه‌ سایر علایم‌ همراه‌ نیز توجه‌ کرد.    به‌ طور مثال‌ مشاهده‌ موهای‌ زبر،ریزش‌ یک‌ سوم‌ خارجی‌ ابروها، صدای‌خشن‌، حالت‌ خمیری‌ پوست‌ به‌ نفع‌کم‌کاری‌ غده‌ تیروئید می‌باشد و یاافزایش‌ ضربان‌ قلب‌، لرزش‌، موهای‌نازک‌، کف‌ دست‌های‌ گرم‌ و مرطوب‌ به‌نفع‌ پرکاری‌ تیروئید است‌; همچنین‌رنگ‌ پریدگی‌ پوست‌ و ملتحمه‌ حاکی‌از وجود کم‌ خونی‌ است‌. زبان‌ صاف‌ وشفاف‌ و ترک‌ خوردگی‌ کنار لبها نشانه‌کمبود ویتامین‌ها می‌باشد. بیماری‌ که‌ باخارش‌ مراجعه‌ می‌کند و در معاینه‌ کبدبزرگی‌ دارد که‌ ممکن‌ است‌ همراه‌ بازردی‌ یا بدون‌ زردی‌ باشد نشانه‌هپاتیت‌ است‌. مشاهده‌ کبودی‌ پوست‌بدن‌ که‌ گاهی‌ همراه‌ با رنگ‌ پریدگی‌است‌ دلیل‌ کمبود پلاکت‌ است‌ که‌ممکن‌ است‌ که‌ بخشی‌ از یک‌ اختلال‌خونی‌ باشد. وجود تب‌ یک‌ بیماری‌عفونی‌ را مطرح‌ می‌کند و یا پایین‌ بودن‌فشارخون‌ همراه‌ با تغییر رنگ‌ پوست‌نشانه‌ نارسایی‌ غده‌ فوق‌ کلیوی‌ است‌.به‌ هر حال‌ بیماری‌ که‌ با ضعف‌ عمومی‌مراجعه‌ می‌کند از زمان‌ ورود بیمار ومشاهده‌ او تا پایان‌ معاینه‌ بالینی‌می‌توان‌ حدس‌ هایی‌ زد و برای‌ اطمینان‌می‌توان‌ از آزمایش‌های‌ مختلف‌ کمک‌گرفت‌.

 ۳ – تهیه‌ نمونه‌ آزمایشگاهی‌ درصورت‌ لزوم‌ مانند تهیه‌ نمونه‌ خلط،مدفوع‌، لام‌ خون‌، آزمایش‌ کامل‌ ادرار وخون‌  

 ۴ – تشخیص‌ بیماری‌ بر اساس‌شرح‌ حال‌ و معاینات‌ و با توجه‌ به‌بیماری‌های‌ شایع‌ در منطقه‌

 ۵ – آموزش‌ موارد بهداشتی‌ موردنیاز به‌ بیمار و اطرافیانش

 ۶ – ارجاع‌ به‌ پزشک‌ در صورت‌لزوم‌ 

 ۷ – پیگیری‌ صحیح‌ و به‌ موقع‌بیمار.       

سندرم خستگی مزمن(CFS) چیست؟

علائم و نشانه های این سندرم با بسیاری از بیماری ها مشترک است. خستگی در بسیاری از بیماری ها وجود دارد. ۱۰ تا ۲۰ درصد بیماران از خستگی شاکی هستند.
آنچه که از مفهوم “سندرم خستگی مزمن” (
Chronic fatigue syndrome) می توان فهمید، خستگی است. اما این خستگی بعد از کار زیاد، اضطراب یا بی خوابی رخ نمی دهد، بلکه این خستگی از نوع شدید و خطرناک می باشد و با استراحت و داشتن فعالیت بدنی و ذهنی از بین نمی رود. این خستگی تمام بدن را احاطه کرده و فعالیت بدنی و توان فرد را کم می کند.

هنوز مشخص نیست که چرا این سندرم به وجود می آید. اما ممکن است در اثر تضعیف سیستم ایمنی یا انتقال ویروس باشد.

در بعضی مقالات آمده است که، سندرم خستگی مزمن می تواند بعد از یک بیماری(مثلا سرماخوردگی) و یا بعد از یک فشار عصبی شدید به وجود آید.

به طور کلی افراد مبتلا به این سندرم، از افراد بیمار کمتر فعالیت می کنند. این بیماری موجب کاهش فعالیت های مختلف شغلی، شخصی، اجتماعی و تحصیلی می شود. پس عملا فرد را منزوی می سازد.

علائم و نشانه های این سندرم

بیماران مبتلا، مدت ۶ ماه یا بیشتر، خستگی کشیده اند. علاوه بر این، نشانه های دیگری نیز دارد، از جمله:

۱- ناتوانی در تمرکز و عدم حافظه

۲- عدم توانایی فعالیت بدنی و یا مغزی

۳- سرحال نبودن

۴- درد مفصل (بدون قرمزی و تورم)

۵- درد عضلانی مزمن

۶- سردرد بسیار شدید

۷- حساس شدن گره های لنفاوی گردن و زیربغل

۸- سرفه

علائم و نشانه های گفته شده در تمام بیماران مبتلا به این سندرم دیده شده، اما در بعضی از بیماران، نشانه های دیگری نیز شناخته شده که این نشانه ها عبارتند از:

* دردهای شکمی، تهوع ، اسهال و نفخ

* عرق شبانه

* درد سینه

* تنفس کوتاه

* سرفه شدید

* مشکلات بینایی از قبیل: تیرگی، حساس به نور، خشک شدن و دردناک شدن چشم

* آلرژی و حساسیت به غذا، الکل، عطر، مواد شیمیایی، دارو و سر و صدا

* سرگیجه، نامنظمی ضربان قلب

* افسردگی، عصبانیت، ترس، زودرنجی

* دردناک شدن فک

* کاهش یا افزایش وزن

مشکلات این سندرم از فردی به فرد دیگر متغیر است. بسیاری از این ها می توانند زندگی فردی و اجتماعی خود را دنبال کنند، اما هستند کسانی که فعالیت و زندگی خود را از دست می دهند و به افرادی منزوی تبدیل می شوند.

بیماران CFS می توانند دچار انواع و اقسام بیماری ها شوند، از قبیل: تصلب و سفت شدن بافت ها، ویروسی شدن پوست، روماتیسم، بیماری های قلبی، بیماری های کلیوی، بیماری های مزمن ریوی و … .

چه کسانی به سندرم خستگی مزمن مبتلا می شوند؟

مطالعات نشان داده که زنان ۴ برابر بیشتر مبتلا می شوند.

این بیماری غالبا در سنین ۴۰ تا ۵۹ سالگی ظاهر می شود، اما در هر سنی امکان ابتلا وجود دارد.

این بیماری بیشتر در بزرگسالان و کمتر در کودکان دیده شده است.

این بیماری در هر نژاد و قومی ممکن است پیدا شود.

این بیماری در مردمان با درآمد کم بیشتر است.

در یک خانواده ممکن است این سندرم وجود داشته باشد، اما هیچ گونه دلیلی مبنی بر واگیردار بودن آن وجود ندارد. به طور کلی، هنوز در رابطه با مسری بودن یا نبودن این بیماری بحث است.

چگونه خود بیمار می تواند این بیماری را درمان کند؟

بیماران مبتلا به این سندرم باید یک برنامه متناوب چرخشی(در طول بیماری تا دوره بهبودی) را دنبال کنند.

اگر بیمارانی که در آستانه ی بهبودی هستند و تا حدی علائم و نشانه های آن کم شده است، بیش از حد فعالیت کنند، دوباره دچار خستگی و بیشتر شدن نشانه های سندرم خستگی مزمن می شوند.

* بیمار باید برنامه روزانه خود را زمان بندی کند و در زمانی که بیشترین انرژی را دارد، شروع به فعالیت کند.

* در برنامه خود ورزش را قرار دهد، زیرا که ورزش به بدن و مغز برای سالم زیستن کمک می کند.

* از دوست یا فامیل برای سلامتی خود کمک بگیرد.

* سر یک ساعت معین همیشه بخوابد.

* اگر در این بیماری دچار عدم حافظه یا عدم تمرکز شدند، هر آن چه که مهم است را بر روی کاغذ بنویسند. داروها ممکن است در بهتر خوابیدن به بیمار کمک کند که این هم باعث افزایش قدرت تمرکز و یادگیری می شود.

آزمایش های لازم برای اطمینان از این سندرم

آزمایش های تیروئید، کبد، اندازه گیری تعداد گلبول های خون و سرعت ته نشین شدن آن برای تشخیص لازم است، اما آزمایش ادرار لازم نیست.

اگر یکی از این آزمایشات غیرعادی بود، نمی توان شخص را مبتلا به سندرم خستگی مزمن دانست، بلکه در این مرحله باید به دنبال نشانه های دیگر بود.

همان طور که گفته شد، بیماری ها یکی از علل مبتلا شدن به این سندرم می باشد، بیماری هایی از قبیل: هپاتیت، کم خونی، بیماری های عفونی، سرطان ها، بیماری های عصبی و عضلانی، کم کاری تیروئید و دیابت.

افراد خیلی چاق( BMI بیشتر از ۳۰) و داروها و الکل نیز ممکن است ابتلا به این سندرم را موجب شوند.

سرطان کلیه

کلیه ها

کلیه ها دو عضو لوبیایی شکل قهوه ای مایل به سرخ اند که درست در قسمت بالای کمر در دو طرف ستون فقرات واقع شده اند . این دو عضو بخشی از دستگاه ادراری می باشند و عملکرد اصلی آن ها تصفیه خون و تولید ادرار برای دفع مواد زاید از بدن است . در طی عبور خون از کلیه ها، مواد سمی و آب اضافی از خون برداشت می شود . این مایع اضافی که ادرار نامیده می شود در قسمت میانی هر کلیه و در محلی به نام لگنچه کلیه جمع می شود .

آن گاه توسط لوله بلندی به نام حالب از کلیه ها به مثابه منتقل شده و در آن جا ذخیره می شود . در پایان هم ادرار توسط لوله دیگری به نام مجرای ادراری از بدن خارج می شود .

همچنین کلیه ها موادی تولید می کنند که به کنترل فشار خون وخونسازی کمک می کند .

سرطان چیست ؟

سرطان به گروهی از بیماری های گوناگون گفته می شود که در برخی موارد باهم مشترکند و همه آن ها بر واحد بنیادی بدن انسان یعنی سلول تاثیر می گذارند . برای شناخت سرطان ها ، باید سلول های طبیعی و سالم و تغییر آن ها پس از سرطانی شدن را بشناسیم .

بدن از انواع زیادی سلول ساخته شده است .

به طور طبیعی ، هنگامی که بدن به سلول های جدید احتیاج داشته باشد ، سلول های دیگر رشد کرده و تکثیر می یابند تا سلول های جدید ساخته شوند .

این فرآیند منظم به سالم نگه داشتن بدن کمک می نماید . گاهی سلول هابدون آن که نیازی به آن ها باشد تکثیر می شوند . در این حالت یک توده بافت اضافی ایجاد میشود که به آن تومور می گویند .

تومورها می توانند خوش خیم یا بد خیم باشند .

تومورهای خوش خیم :

این گونه تومورها جزء سرطان ها نیستند .

آن ها اغلب قابل برداشتن بوده ، در بیشتر موارد عود نمی کنند . سلول ها در تومورهای خوش خیم به سایر اعضای بدن گسترش نمی یابند . مهم تر این که تومورهای خوش خیم به ندرت تهدیدی برای زندگی به شمار می آیند .

تومورهای بدخیم :

این گونه تومورها جزء سرطان هاهستند .

سلول ها در تومورهای بد خیم غیر عادی بوده و بدون هیچ گونه نظم و کنترلی تقسیم می شوند .

این سلول های سرطانی می توانند به بافت های اطراف خود حمله کرده و به آن ها آسیب برسانند .

همچنین ، سلول های سرطانی ممکن است از تومور بدخیم جداشده و وارد جریان خون و دستگاه لنفاوی شوند . در چنین حالتی ، سرطان از تومور اولیه گسترش پیدا کرده و در سایر نقاط بدن تومورهای جدیدی تشکیل دهد .

این تومورهای جدید دارای سلول های غیرعادی مشابه سلول های سرطان کلیه هستند و به همان نام اولیه خوانده می شود .

به عنوان مثال اگر سرطان کلیه به شش ها سرایت نماید ، به سلول های سرطانی آن ، همان سلول های سرطانی کلیه گفته می شود چرا که این بیماری سرطان کلیه فراگسترش یافته است و نه سرطان شش ها .

نشانه های بیماری

سرطان کلیه در مراحل اولیه خود ، معمولا هیچ گونه نشانه مشخص یا علائم مشکل ساز از خود نشان نمی دهد . گرچه با رشد سرطان ، علائم کم کم خود را بروز می دهند . از جمله نشانه های سرطان کلیه می توان به ندرت زیر اشاره کرد :

 وجود خون در ادرار : ممکن است یک روز در ادرار خون دیده شود و روز دیگر خیر ، در برخی موارد ، فرد مبتلا می تواند خون را در ادرار خود ببیند یا در موارد دیگر از طریق آزمایش ادرار وجود خون مشخص خواهد شد .

 بروز یک توده در ناحیه کلیه .

سایر نشانه های غیر معمول تر نیز از این قبیل اند :

 خستگی شدید

 کم اشتهایی

 کاهش وزن

تب کردن های پیاپی

 درد ثابت در پهلوها

 احساس ضعف و عدم تندرستی

فشار خون بالا یامیزان کمتر از معمول گلبول های قرمز خون ( کم خونی ) همچنین می تواند بیانگر وجود تومور کلیه باشد ، گرچه این علائم اختصاصی نبوده و خیلی کم رخ می دهند .

این نشانه ها ممکن است در نتیجه سرطان یا سایر مشکلات کم اهمیت تر همچون عفونت یا کیست ها ایجاد شود . تنها پزشک قادر به تشخیص و افتراق این موارد خواهد بود .

اشخاصی که چنین علائمی را در خود مشاهده می نمایند باید آن را با پزشک خود یا با یک اورولوژیست ( متخصص بیماری های کلیه و مجاری ادراری ) در میان بگذارند . معمولا سرطان در مراحل اولیه ایجاد درد نمی نماید ، پس مهم است که برای دیدن پزشک منتظر بروز درد نشوید .

در بسیاری از مواردی که سرطان در مراحل اولیه خود تشخیص داده می شود ، شانس بیمار برای درمان قطعی بسیار بیشتر خواهد بود .

تشخیص :

برای کشف علت بروز نشانه های ذکر شده ، پزشک از تاریخچه پزشکی بیمار خواهد پرسید و برخی معاینات پزشکی رابه عمل خواهد آورد .

به علاوه برای بررسی برخی موارد ، وی ممکن است آزمایش خون و یا ادرار را هم تجویز کند .

همچنین پزشک شکم و پهلوهای بیمار را جهت بررسی توده های غیر عادی دقیقا لمس می کند .

همچنین امکان دارد عکسبرداری از کلیه ها و اندام های مجاور لازم باشد . این عکس ها اغلب تغییرات ایجاد شده در کلیه ها و بافت های اطراف را مشخص می کند . به عنوان مثال IVP(intravenous Pyelogram) به یک سری از عکس های گرفته شده با اشعه ایکس از کلیه ها ، حالب ها ومثانه پس از تزریق یک ماده رنگی مخصوص گفته می شود . این ماده رنگی ممکن است از طریق سوزن یا یک لوله ظریف به نام کاتتر وارد بدن شود.

عکس های تهیه شده بدین طریق می توانند تغییرات ایجاد شده در شکل این اندام ها و غدد لنفاوی اطراف را مشخص نمایند .

آزمایش دیگر ، آرتریوگرافی ، یعنی گرفتن عکس های اشعه ایکس از رگ های خونی است .

در این مورد نیز ماده رنگی از طریق یک کاتتر به داخل یک رگ خونی بزرگ تزریق می شود . اشعه ایکس می تواند حرکت این رنگ از رگ بزرگ به رگ های کوچکتر داخل و اطراف کلیه ها را نشان دهد .

سایر آزمایش های تصویری شامل سی تی اسکن ،MRI و اولترا سونوگرافی خواهد بود که تفاوت بین بافت های سالم و بیمار را مشخص می نمایند .

چنانچه نتایج آزمایشها بیانگر بروز سرطان باشد ،پزشک از سلول ها نمونه برداری ( بیوپسی ) خواهد کرد .

این آزمایش مطمئن ترین روش برای تشخیص سرطان است در طول این عمل سوزن بسیار ظریفی به داخل تومور وارد شده و نمونه ای از بافت آن برداشته می شود .

سپس آسیب شناس این نمونه را زیر میکروسکوپ ، بررسی خواهد کرد تا وجود سرطان را تشخیص دهد .

درمان :

بیمار مبتلا به سرطان کلیه باید بداند که ابتلا به این بیماری انتهای راه نیست . پیشرفت های بسیار زیاد در روش های تشخیصی و درمانی ، امروزه امیدهای بسیاری در جهت درمان این بیماری و سایر سرطان ها به وجود آمده است و هر روز افق های جدیدی در درمان این بیماری پیش روی پزشکان و بیماران قرار می گیرد و=.

درمان سرطان کلیه به مرحله بیماری ، سلامت عمومی بیمار ، سن و سایر عوامل بستگی دارد . پزشک بسته به نیاز هر بیمار برنامه درمان را طرح ریزی می نماید .

افراد مبتلا به سرطان اغلب توسط یک گروه متخصص معالجه می شوند که این گروه را یک اورولوژیست ، یک سرطان شناس و یک متخصص پرتودرمانی تشکیل می دهند .

سرطان کلیه اغلب به وسیله جراحی ، پرتودرمانی ، زیست درمانی یا هورمون درمانی معالجه می گردد .

پزشکان شاید تنها از یک روش یا ترکیبی از روش های فوق برای درمان استفاده کنند .

آماده شدن برای درمان :

بسیاری از بیماران دوست دارند تمام آنچه را که می توانند در مورد بیماری خود و شیوه های درمان آن یاد بگیرند تا بدینوسیله نقش فعالی در تصمیم گیری ها و مراقبت های پزشکی خود ایفا کنند . وقتی به بیمار گفته شود که مبتلا به سرطان است شوک روحی و استرس ، از واکنش های طبیعی وی خواهد بود .

این حالات ناگوار شرایط را برای بیمار سخت می کند ، به طوری که شاید نتواند هر آنچه را می خواهد از یک پزشک معالج خود بپرسد .

بنابراین اغلب لازم است که بیمار لیستی از پرسش های خود تهیه کند . همچنین وی می تواند به هنگام مشاوره با پزشک عضوی از افراد خانواده یا دوستان خود را به همراه ببرد تا از انچه پزشک می گوید یادداشت بردارد .

برخی از پرسش هایی که ممکن است بیمار در مورد درمان خود از پزشک بپرسد عبارتند از :

 چه نوع سرطان کلیه ای دارم ؟

 سرطان من در چه مرحله ای است ؟

 روش های درمانی من چه هستند ؟ شما چه پیشنهادی می کنید ؟ چرا ؟

 خطرات و اثرات جانبی ممکن هر شیوه درمانی چیست ؟

 شانس موفقیت آمیز بودن درمان چقدر است ؟

 درمان چه مدت طول خواهد کشید ؟

 آیا باید در بیمارستان بستری شوم ؟

 آیا درمان بر فعالیت های روزانه ام تاثیر خواهد گذاشت ؟

 اگر چنین است برای چه مدت ؟

 درمان چقدر هزینه در بر خواهد داشت ؟

 آیا شیوه درمان مورد نظر درد هم خواهد داشت ؟ آیا کمک خواهید کرد ؟

 در طی درمان چه مراقبت هایی را باید انجام دهم ؟

 از چه داروهایی برای درمان من استفاده خواهد شد ؟

 

 

شیوه های درمان :

جراحی :

معمول ترین شیوه درمان سرطان کلیه است ، عمل جراحی برداشتن کلیه ، نفرکتومی نامیده می شود . غالبا جراح تمام کلیه به اضافه غده آدرنال و بافت اطراف کلیه را بر می دارد . برخی غدد لنفاوی واقع در این ناحیه نیز ممکن است برداشته شود . این شیوه ، نفرکتومی رادیکال نامیده می شود . در برخی از موارد جراح فقط کلیه را برمیدارد ( نفرکتومی ساده ) کلیه باقیمانده عموما می تواند کار هر دو کلیه را انجام دهد . در روش دیگری که نفرکتومی جزئی ( پارشیال) نامیده می شود ، جراح فقط بخشی از کلیه را که در بردارنده تومور می باشد برمی دارد .

Arterial Embolization :

این روش گهگاه پیش از عمل جراحی انجام می شود تا انجام عمل را ساده تر نماید . همچنین از این روش برای ایجاد راحتی و کاهش درد و یا خونریزی به هنگامی که برداشتن تومور مقدور نیست استفاده می شود .

برای این کار ، مواد خاصی به داخل رگ کلیه تزریق می شوند تا آن را مسدود کنند . این روش باعث می شود که تومور از دسترسی خونی که حاوی اکسیژن و مواد غذایی است محروم شده و در نتیجه کوچکتر شود .

 

 

پرتودرمانی :

از اشعه هایی با انرژی بالا برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود . پزشکان گاهی اوقات از پرتودرمانی برای کاهش درد ، در هنگامی که سرطان کلیه به استخوان ها سرایت کرده باشد استفاده می کنند .

پرتو درمانی برای سرطان کلیه پرتو درمانی خارجی را نیز در بر می گیرد که طی این روش پرتوها از مواد رادیواکتیو خارج از بدن تامین می شود .

ماشین مخصوصی ، این اشعه را به ناحیه خاصی از بدن می تاباند . اغلب این روش به صورت سرپایی در بیمارستان و یا کلینیک برای 5 روز در هفته و برای چندین هفته انجام می شود . این برنامه به حفظ بافت های سالم کمک می کند و بیمار مجبور نیست برای پرتودرمانی در بیمارستان بستری شود .

جراحی و پرتودرمانی درمان های موضعی هستند . این نوع درمان ها صرفا بر سلول های سرطانی ناحیه درمان شده تاثیر می گذارد . زیست درمانی ، شیمی درمانی و هورمون درمانی که در پایین توضیح داده خواهد شد ، درمان های سیستماتیک می باشند ، چرا که از طریق جریان خون به سلول های سرطانی سرتاسر بدن دسترسی می یابند .

 

 

 

زیست درمانی ( ایمنی درمانی ) :

یک روش درمانی است که طی آن از توانایی طبیعی بدن ( سیستم ایمنی) برای مبارزه با سرطان استفاده می شود . استفاده از 2 ماده موثر بر سیستم ایمنی بدن به نام های اینترلوکین -2 و اینترفرون ها از انواع روش های زیست درمانی است که برای درمان سرطان پیشرفته کلیه استفاده می گردد .

شیمی درمانی:

استفاده از داروها برای کشتن سلول های سرطانی است . اگرچه شیمی درمانی در بسیاری از سرطان های دیگر مفید واقع شده اما در مورد سرطان کلیه چندان موثر واقع نشده است .

با این وجود پژوهشگران به مطالعه بر روی داروهای جدید و ترکیبات جدیدی از داروها ادامه می دهند .

هورمون درمانی :

این نوع درمان در شمار اندکی از بیمارانی که سرطان پیشرفته کلیه دارند استفاده میشود .

برخی از سرطان های کلیه را می توان به کمک هورمون ها درمان نمود .

این روش اغلب به عنوان یک درمان نگهدارنده و حمایتی استفاده می گردد .

عوارض جانبی درمان :

محدود نمودن روش درمانی به گونه ای که تنها سلول های سرطانی در طی درمان از بین بروند بسیار مشکل خواهد بود چرا که در اکثر روش های درمانی ، سلول ها و بافت های سالم نیز از بین خواهد رفت و در نتیجه عوارض جانبی ناخواسته ای را باعث خواهد شد .

عوارض جانبی درمان سرطان به طور کلی به نوع و وسعت درمان بستگی دارد .

همچنین عوارض جانبی از فردی به فرد دیگر تفاوت دارد و روش درمانی افراد مختلف به دلیل این تفاوت عوارض جانبی تغییر می کند .

پزشکان و پرستاران می توانند عوارضی جانبی ممکن هر درمان را برای بیمار توضیح دهند و همچنین می توانند به رفع مشکلاتی که ممکن است در طول درمان یا پس از آن رخ می دهد کمک کنند .

بیماران باید پزشک خود راسریعا از هر گونه عوارض جانبی مطلع سازند ، چرا که برخی از این عوارض به مراقبت های پزشکی فوری احتیاج دارند .

جراحی :

عوارض جانبی جراحی کلیه به نوع عمل جراحی ، سلامت عمومی بیمار و سایر عوامل بستگی دارد . عمل برداشتن کلیه یک عمل ماژو ( بزرگ ) می باشد و پس از این عمل بیماران احساس درد و ناراحتی خواهند داشت . شاید برای بیماران کشیدن نفس عمیق سخت باشد که آن هم به خاطر احساس ناراحتی پس از عمل جراحی است که در این صورت ممکن است مجبور باشد برای تمیز نگهداشتن شش های خود برخی تمرین های تنفسی مثل سرفه کردن و تنفس عمیق را انجام دهد .

همچنین احساس خستگی و ضعف در بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند بسیار شایع است . به علاوه ممکن است بیماران برای چندین روز قبل یا پس از عمل جراحی به تغذیه و دریافت مایعات از طریق وریدی نیاز داشته باشند .

وقتی کلیه ای برداشته می شود ، کلیه دیگر کار هر دو کلیه را انجام خواهد داد . پرستاران میزان مایعی که شخص دریافت می کند و میزان ادراری که تولید می نماید را تحت نظر خواهند گرفت .

مدت زمان بهبودی پس از عمل جراحی برای هر شخص متفاوت است .

Arterial Embolization:

می تواند سبب تب ، درد ، حالت تهوع یا استفراغ گردد . اغلب ، افراد به دریافت مایعات وریدی نیاز پیدا می کند .

پرتو درمانی :

در پرتو درمانی ، عوارض جانبی به دوز درمان و بخشی از بدن که تحت درمان قرار گرفته است بستگی دارد . بیماران عموما بسیار خسته می شوند ، به ویژه در ماه های آخر درمان . در نتیجه استراحت کردن بسیار مهم است . اما معمولا پزشکان به بیماران توصیه می کنند که سعی کنند تا جایی که می توانند فعال باقی بمانند . به طور معمول پوست ناحیه درمان قرمز ، خشک و بی احساس خواهد شد که همراه با خارش خواهد بود . ممکن است پوست محل درمان برای همیشه کمی تیره یا برنزه شود .

پرتودرمانی کلیه و نواحی نزدیک آن ممکن است باعث تهوع ، استفراغ ، اسهال و مشکل در ادرار کردن شود . همچنین ممکن است کاهش تعداد سلول های خونی سفید که از بدن در برابر عفونت محافظت می کند را در پی داشته باشد .

زیست درمانی :

عوارض جانبی زیست درمانی ، بسته به نوع درمان متفاوت است . این نوع درمانها می توانند موجب بروز علائمی مانند نشانه های آنفولانزا همچون دردعضلانی ، تب ، ضعف ، کم اشتهایی ، تهوع ، استفراغ و اسهال شوند .

اغلب بیماران پس از درمان احساس خستگی شدیدی دارند و ممکن است به راحتی خونریزی کرده و یا دچار کبودی نواحی مختلف بدن شوند .

برخی افراد ممکن است دچار بثورات پوستی (rash) شوند . به علاوه درمان با اینترلوکین ممکن است باعث ورم شده و در کارکرد طبیعی کلیه کبد اختلال ایجاد نماید . این مشکلات می توانند بسیار جدی باشند ، اما پس از اتمام درمان به مرور از بین خواهد رفت .

شیمی درمانی :

عوارض شیمی درمانی به نوع داروهای مصرفی بستگی دارد . به طور کلی ، داروهای ضدسرطان بر سلول هایی که به سرعت رشد می کنند تاثیر می گذارند ، سلول هایی از قبیل سلول های خونی که با عفونت مبارزه می کنند و همچنین سلول های پیازچه مو . در نتیجه ممکن است بیماران دچار عوارض جانبی همچون اشکال در غذاخوردن شوند .

برای برخی از افراد ، غذا طعم متفاوتی پیدا می کند . همچنین ممکن است به هنگامی که بیمار خسته است یا احساس ناراحتی می کند ، اشتهایی برای غذاخوردن نداشته باشد .

پزشکان ، پرستاران و متخصصین امور تغذیه می توانند توصیه های بسیار خوبی برای تغذیه مناسب در طول درمان سرطان به بیمار بنمایند .

مراقبت های بعدی

مراقبت های منظم پس از درمان سرطان کلیه بسیار مهم است .

در این رابطه ممکن است پزشک دستور دهد بیمار آزمایش های فیزیکی ، عکسبرداری و تست های آزمایشگاهی را به انجام رساند . به همین نحو بیمار باید هر گونه مشکلی را به پزشک اطلاع دهد .

طبیعتا بیماران مبتلا به سرطان کلیه و خانواده آن ها نگران آنچه ممکن است در آینده اتفاق بیافتد هستند. گاهی اوقات بیماران از برخی آمار و ارقام برای تخمین شانس معالجه شدن خود استفاده می کنند .

بسیار مهم است که به یاد داشته باشیم این آمار و ارقام صرفا یک سری میانگین بر اساس شمار زیادی از افراد مختلف می باشد .

در نتیجه نمی توان از این آمار و ارقام برای پیش بینی آنچه ممکن است برای یک شخص اتفاق بیافتد استفاده کرد ، چرا که هیچ دو انسانی شبیه هم نیستند و به همین دلیل درمان ها و پاسخ به درمان در اشخاص مختلف بسیار متفاوت است .

به این ترتیب پزشکی که از بیمار مراقبت می کند، بهترین فردی است که می تواند شانس درمان بیمار را تخمین بزند .

اگر سرطان کلیه در مراحل اولیه خود شناسایی شود بسیار خوب است ، چرا که اغلب سرطان های کلیه ، اگر قبل از اینکه گسترش پیدا کرده باشند شناسایی شوند ، قابل درمان خواهند بود .

بسیاری از پژوهشگران در تلاش اند راه های بهتری برای شناسایی سرطان کلیه در مراحل اولیه خود پیدا کنند . آن ها همچنین به دنبال شیوه های جدید و بهتر برای درمان سرطان پیشرفته کلیه می باشند . با وجود این که بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان کلیه معالجه می شوند اما هنگامیکه پزشکان درباره رهایی از سرطان سخن می گویند از عبارت بهبودی به جای درمان قطعی استفاده می کنند ، چرا که ممکن است بیماری پس از بهبودی دوباره عود نماید .

علل احتمالی و پیشگیری :

استفاده از توتون : بر اساس تحقیقات انجام شده افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری حدود دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند .

به علاوه مصرف طولانی مدت سیگار باعث افزایش عوامل خطر زا می گردد .

اگرچه که خطر سرطان کلیه در افرادی که سیگار را ترک می کنند ، کاهش می یابد .

چاقی ممکن است خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهد . در چندین مطالعه نشان داده شده که چاقی در ارتباط با عوامل افزایش خطر در زنان می باشد .

یک گزارش نیز نشان داده است که افزایش بیش از حد وزن ممکن است عاملی خطر زا برای مردان باشد .

هنوز دلایل این ارتباطات احتمالی مشخص نیست .

موقعیت شغلی : پاره ای از مطالعات بر اساس موقعیت شغلی مورد آزمایش قرار گرفتند تا مشاهده شود آیا پیشرفت سرطان کلیه در کارگران وجود دارد یا خیر ؟

به عنوان مثال ، مطالعات نشان می دهند که کارگران کوره و افرادی که با دستگاه های فولادی سر و کار دارند بالاترین میزان میانگین سرطان کلیه را دارا هستند .

به علاوه شواهدی مبنی بر ابتلا به ناراحتی ریوی در محل کار که مربوط به سرطان شش و صفاق ( همان پرده ای که اعضای درونی بدن را احاطه می کند ) می باشد ، وجود دارد که خطر برخی از سرطان های کلیه را افزایش می دهند .

پرتو : زنانی که به علت اختلالات رحمی تحت درمان از طریق پرتودرمانی هستند ممکن است خطر پیشرفت سرطان کلیه در آنها مقداری افزایش یابد .

این مساله می تواند احتمال تاثیر پرتوهای رادیواکتیو را در بروز سرطان کلیه مطرح نماید .

فناستین : برخی از افراد بعد از استفاده طولانی مدت و زیاد این دارو مبتلا به سرطان کلیه می شوند . این داروی مسکن در ایالات متحده مدت زیادی نیست که به فروش می رسد .

دیالیز: بیمارانی که تحت درمان نارسایی مزمن کلیوی هستند و مدت زیادی از دیالیز استفاده می کنند در معرض خطر افزایش کیست ها و سرطان کلیه هستند .

مطالعات بیشتر راجع به تاثیرات طولانی مدت دیالیز روی بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی مورد نیاز است

سرطان ماهیچه در کودکان یا ( رابدومیا سار کوما )

رابدومیا سار کوما چیست ؟

رابدومیا سار کوما از سلول هایی ساخته شده است که زیر میکروسکوپ ، شبیه رابدومیوبلاست های جنین می باشند ( بچه ای که هنوز در زهدان است ) همزمان با رشد جنین ، رابدومیوبلاست ( سلول های سازنده بافت ماهیچه ای ) تبدیل به سلول های سازنده ماهیچه های استخوانی یا ماهیچه های ارادی بدن می شوند .

 

بدن دارای سه نوع ماهیچه اصلی است :

1.      ماهیچه های ارادی یا اسکلتی : این هاماهیچه هایی هستند که تحت اختیار ما هستند و با آن ها می توانیم اجزاء بدن را به حرکت درآوریم .

2.      ماهیچه های قلبی که توانایی عمل پمپاژ را به قلب می دهند .

3.      ماهیچه های صاف : در ارگان های درونی بدن وجود دارند . به عنوان مثال : ماهیچه های صاف درون روده غذا را برای هضم در طول روده حرکت می دهند ، فعالیت این ماهیچه ها غیر ارادی است .

ماهیچه های قلبی و صاف خارج از اراده و کنترل می باشند .

شروع تشکیل ماهیچه های اسکلتی در جنین حدود 7 هفته بعد از باروری تخمک به وسیله یک سلول اسپرم می باشد . در این هنگام رابدومیوبلاست ها ( سلول هایی که نهایتا ماهیچه را تشکیل می دهند ) شروع به تولید دو نوع پروتئین خاص می کنند . آکتین و میوسین که در کنار هم گره های Ovelapping ( رویهم ) را به وجود می آورند . وقتی که مغز پیامی را برای حرکت ماهیچه می فرستد ، انرژی شیمیایی موجود در محدوده ماهیچه باعث ازدیاد اصطکاک این گره های پروتئینی می شوند طوری که ماهیچه کوتاه تر یا به عبارتی منقبض می شود .

ژن ها قطعات DNA هستند که روی کروموزوم درون سلول ها قرار دارند . مهمترین گروه ژن های شناسایی شده خانواده میو دی (MYO D) نام دارند . اگر تعداد خاصی از آنها مفقود باشند ، ماهیچه های اسکلتی یا اصلا به وجود نمی آیند ، یا اینکه خیلی کوچک و ضعیف تشکیل می شوند .

بیش از 85% سرطان ماهیچه ها در نوزادان ، کودکان و نوجوانان ظاهر می شود ، اکثرا در محل هایی که ماهیچه های اسکلتی وجود دارند ، سر و گردن (40%) ، دستگاه تناسلی و ادراری (27%) ، بازو و پا (18%) و تنه (7%) .

رابدومیا سار کوماهای جنینی :

رابدومیا سار کومای جنینی ، شایع ترین نوع می باشد و بیشتر در نواحی سر و گردن ، مثانه، واژن ، و درون یا حواشی پروستات و بیضه ها به وجود می آیند . نوزادان و کودکان معمولا در معرض ابتلا به این نوع قرار دارند . سلول های رابدومیا سار کوما جنینی شبیه سلول های ماهیچه ای در حال تشکیل جنین 6 تا 8 هفته می باشد و نام خود را از این شباهت می گیرد .

رابدومیا سار کومای حفره ای :

سرطان ماهیچه های حفره ای اغلب در ماهیچه های بزرگ تنه ، بازوها و پاها ظاهر می شود و اغلب کودکان بزرگتر ونوجوانان را درگیر می کند . این نوع سرطان باین دلیل که سلول های بدخیم فضاهای گود افتاده یا حفره ایجاد می کند، رابدومیا سار کومای حفره ای نامیده می شود ، سلول های این نوع تومور شبیه سلول های ماهیچه ای در یک جنین ده هفته ای طبیعی هستند .

رابدومیا سار کوماپلیومرفیک یا ( چند شکلی ) :

این نوع رابدومیا سار کوما بیشتر در سنین بزرگسالی و بین سال های 30 تا 50 به وجود می آید و کودکان هرگز به این بیماری دچار نمی شوند .

آمارهای کلیدی در مورد رابدومیا سار کوما :

از هر 300 مورد سرطان فقط یک مورد مربوط به سرطان کودکان می باشد . سالانه از هر یک میلیون کودک ، 130 مورد جدید سرطان کودکان شناسایی می شود . با این وجود سرطان دومین عامل مرگ و میر در کودکان زیر 14 سال است .

4/3% سرطان های کودکان مربوط به رابدومیا سار کوما می شود. حدود 250 مورد جدید رابدومیا سار کوما هر سال در آمریکا شناسایی می شود و در نتیجه شایع ترین نوع سرطان می باشد که در نسج های صاف به وجود می آید .( نسج های صاف بین پوست و استخوان قرار دارند .).

عوامل خطر آفرین رابدومیا سار کوما چیست ؟

 شرایط و عوامل موروثی :

 * سابقه بیماری لی – فرامنی Li – Fraumeni : کودکانی که دچار سندرم بک ویدمن (beckwith – Wiedemann ) هستند خطر ابتلا به تومور ویلمز که نوعی سرطان کلیه است در آن ها بسیار خواهد بود . اما در کودکان دارای این سندرم احتمال ابتلا به رابدومیا سار کوما را نیز دارند .

 

  نوروفیبروماتور :

 که بیماری ون ریکن هاوزن (von recklinghausens) نیز نامیده می شود معمولا باعث به وجود آمدن چندین تومور عصبی می شود ولی در عین حال به مقدار ناچیز ابتلا به رابدومیا سار کوما رانیز بالا می برند .

عوامل ایجاد کننده رابدومیا سار کوما چیست ؟

اکثر بیماران مبتلا به رابدومیا سار کوما حفره ای نشانه جابه جایی کروموزومی دارند ، به این معنی که تکه کوچکی از کروموزوم 2 به طرف کروموزوم 13 تغییر مکان می یابد . محققین و پزشکان این جابه جایی را به جابه جایی مکانی بین کروموزوم 2 و 13 می نامند و به طور اختصاری آن را (13,2) t می نویسند . شواهد موجود بیانگر آن است که یکی از ژن ها جابه جا شده از کروموزوم 2 ژن PAX3 می باشد . که به طور طبیعی نقش بسیار مهمی در جریان شکل گیری بافت ماهیچه ای جنین ایفا می کنند . ژن های PAX زمانی که از نظم و ترتیب مناسب برخوردار نباشند قادرند به عنوان آنکوژون ها ، یا ژن های ایجاد کننده تومور ، به فعالیت بپردازند ، وقتی PAX3 به سمت کروموزوم 13 حرکت میکند ، موقعیت قرار گرفتن آن درست در کنار ژنی به نام FKHR قرار می گیرد . عملکرد طبیعی FKHR فعال کردن سایر ژن ها است . تحقیقات نشان می دهند که قرار گرفتن PAX در کنار FKHR ژن PAX را فعال می کند که در نتیجه موجب رشد تومور می شود .

رابدومیا سار کوما چگونه تشخیص داده می شود ؟

علائم و نشانه های رابدومیا سار کوما :

اولین علامت رابدومیا سار کوما معمولا وجود توده یا تورم موضعی است که بدون درد است و مشکل خاصی ایجاد نمی کند . این مسئله به خصوص در موردتوده های ناحیه تنه extremities یا کشاله ران صادق است .

 تومورهای ناحیه چشم باعث بیرون زدگی چشم و یا چپ شدن می شود .

 در گوش ها و سینوس های بینی ، رابدومیا سار کوما علائمی شبیه گوش درد و عفونت سینوس ایجاد می کنند .

 وجود توده در مثانه یا واژن ممکن است باعث خونریزی بشوند، در صورتی که توده بزرگ باشد دفع ادرار و تخلیه مدفوع با مشکل و درد همراه خواهد بود .

 توده های واقع در ناحیه شکم و لگن خاصره حالت تهوع و استفراغ ، دردهای شکمی و یا یبوست ایجاد می کنند .

 به ندرت ، رابدومیا سار کوما در مجرای صفرا ممکن است باعث زردی چشم و یا یبوست بشود .

 

روش های نمونه برداری ( بیوپسی ) :

نمونه برداری از طریق جراحی : معمولا در این روش به بیمار بیهوشی عمومی می دهند و تکه کوچکی از تومور را برمی دارند و بلافاصله بخشی از آن به وسیله یک پاتولوژیست یا آسیب شناس ( دکتری که متخصص در تشخیص بیماری از طریق یافته های آزمایشگاهی است ) با استفاده از روش بافت فریز شده مورد بررسی قرار می گیرد . چنان چه مشخص شود که تومور سرطانی است . مرحله بعدی برداشتن تومور به طور کامل می باشد . غدد لنفاوی مجاور در دسترس نیز ممکن است برداشته شوند و از نظر میزان گسترش بیماری مورد آزمایش قرار گیرند .

 نمونه برداری عمقی : در طریق سنتی بیوپسی ، از سرنگ نسبتا بزرگی استفاده می شود که مستقیما به داخل توده وارد می شود و یک تکه استوانه ای از بافت ( هسته مرکزی ) را که در حدود 16/1 اینچ قطر آن می باشد بیرون می کشد .

 نمونه برداری سوزنی مکشی : این روش از محبوبیت بیشتری برخوردار است زیرا ، همان طور که از نامش پیداست ، از سوزن خیلی کوچکی استفاده می شود ، که سریع است و رنج روانی کمتری را برای بیمار به همراه دارد . نمونه برداری با سوزن نازک و کوچک (FNA) برای توده های سطحی و در دسترس بسیار مناسب است .

 

 

 

طبقه بندی رابدومیا سار کوما چگونه مشخص می شود ؟

 تشخیص از طریق عکسبرداری : شیوه ای متداول اشعه x برای تشخیص توده های استخوان ، ریه یا توده های بزرگ نسج های نرم کاربرد مفیدی دارد .

 اسکن استخوان .

 آنژیو گرافی .

 

طبقه بندی پیشرفت رابدومیا سار کوما:

 CT اسکن .

 MRI .

 آنژیو گرافی .

 

درمان رابدومیا سار کوما چگونه است ؟

 درمان های عمومی : درمان همه افراد مبتلا به رابدومیا سار کوما ( کودک و بزرگسالان ) با جراحی ( حداقل برای انجام بیوپسی و خارج کردن غده ) و شیمی درمانی همراه خواهد بود . در مورد بعضی افراد انجام پرتو درمانی نیز ضرورت خواهد داشت .

 جراحی : اولین قدم در مداوای شخص مبتلا به رابدومیا سار کوما ، در صورت امکان ، برداشتن کامل تومور در مراحل ابتدایی است .

 شیمی درمانی :داروهای اصلی که در رابدومیا سار کومای جنینی مورد استفاده قرار می گیرند و کاملا موثرند . وینکریستین و داکتینومایسین هستند . سیکلوفسفامید معمولا برای رابدومیا سار کومای حفره ای و گروه 2 و 3 رابدومیا سار کوما اضافه می شود . امیدوار کننده ترین داروهای جدید ایفوسفامید ، اتوپوسید ، و توپوتکان می باشند .

 پرتو درمانی : رادیوتراپی در از بین بردن سلول های سرطانی که با جراحی قابل برداشتن نیستند بسیار موثر است . بیشترین اثر رادیوتراپی در بیمارانی است که بعد از اولین جراحی درمانی ( گروه 2) مقداری از تومور اولیه باقی می ماند یا در بیمارانی که برداشت کامل تومور مستلزم از دست دادن عضو مهمی مانند چشم یا مثانه می شود یا این که از نظر زیبایی باعث بد شکل شدن می گردد . عوارض دراز مدت پرتودرمانی به خصوص در مورد کودکان ممکن است قابل توجه باشد . رشد استخوان ها و بافت های نرم که در معرض تشعشعات قرار گرفته اند خیلی خوب نیست . در نتیجه ، احتمال خمیدگی ستون فقرات ، کوتاهی عضو ، محدودیت حرکت یک مفصل ، سخت شدن اطراف بافت نرم ، رشد ضعیف استخوانهای صورت ، و بسیاری مشکلات دیگر وجود دارد .

 پیوند مغز و استخوان : قبل از شیمی درمانی مقداری از سلول های جوانه مغز استخوان را از خود بیمار می گیرند و نگهداری می کنند ، بعد از پایان شیمی درمانی این سلول ها را دوباره به بیمار منتقل می کنند .

 

امیدواری ها :

بیش از 70% کودکان مبتلا به رابدومیا سار کوما زنده می مانند . حتی اگر بیماری عود کند ، حدود نیمی از کودکان با یک دوره دیگر درمان معالجه می شوند .